Certifikati

GlobalGap

global

GlobalGap (globalno partnerstvo za sigurnu i održivu poljoprivredu) je međunarodni komercijalni standard koji obuhvaća proizvodnju primarnih poljoprivrednih proizvoda i aktivnosti nakon berbe. Standard je zamišljen kao garancija prema maloprodaji i krajnjim kupcima da su poduzete sve moguće mjere i kontrole da bi proizvod bio siguran i u zdravstvenom pogledu. Ciljevi GlobalGap-a su proizvodnja higijenski ispravne hrane, proizvodnja visoko kvalitetne hrane te zaštita i održivost okoliša korištenjem načela dobre poljoprivredne prakse.

Standard ni u jednoj zemlji nije zakonski reguliran, već je dobrovoljan i obvezan za proizvođače koji žele svoje proizvode prodavati trgovačkim kućama. Trenutno se standard GlobalGap zahtjeva u većem dijelu europske i svjetske maloprodajne mreže.

HACCP

HACCP( Hazard Analysis and Critical Control Points) je skup principa i pravila kojima se osigurava preventivna zaštita sigurnosti i zdravstvene ispravnosti poljoprivrednih proizvoda koji stižu do krajnjih potrošača.

HACCP predstavlja alat koji pomaže proizvođačima hrane prilikom identifikacije, procjene i kontrole opasnosti koje mogu biti vezane za određeni proizvod ili cijelu proizvodnu liniju.